top of page

Зміни в правилах перебування українців у Польщі з березня 2023 року


З 1 березня 2023 року на українців у Польщі чекають зміни щодо виплат, які отримують біженці.


Статус PESEL UKR

PESEL UKR -- це особливий статус для українських переселенців, який дає право українцям отримувати в Польщі соціальну допомогу, медичні послуги, а також дозволяє навчатися та працевлаштуватися.

Раніше, на початку війни, українці які приїжджали до Польщі, могли оформлювати PESEL UKR за бажанням. Отримання статусу не було обов'язковим і перебувати на території Польщі можна було без нього протягом 90 днів від дати перетину кордону,

З березня 2023 року статус PESEL UKR стане обов’язковим для громадян України, які бажають залишитись у Польщі. На його оформлення буде надаватися лише 30 днів.


ЗМІНИ В ОПЛАТІ ЖИТЛА

Програма яка називається "40+" забезпечує проживання та харчування українських переселенців. Згідно з цією програмою громадяни Польщі, які прихистили українців, отримують компенсацію від держави у розмірі 40 злотих за добу протягом 120 днів, від моменту першого в’їзду біженця на територію Польщі.

Від березня біженці, які перебувають у місцях колективного проживання понад 120 днів, повинні будуть платити за житло у розмірі 50% від вартості, але не більше ніж 40 злотих за добу. Від травня, якщо термін перебування громадян України перевищить 180 днів, розмір оплати ще збільшиться - 75%, але не більше ніж 60 злотих за добу.

Не будуть оплачувати житло такі категорії українців:

  • особи з інвалідністю,

  • пенсіонери та ті особи, які потребують догляду,

  • вагітні жінки,

  • особи, які виховують дітей віком до 12 місяців або трьох і більше дітей.


СОЦІАЛЬНА ДОПОМОГА

Якщо українець виїжджає за межі Польщі більше ніж на 30 днів, статус PESEL UKR скасовується та припиняються всі виплати. Після повернення до Польщі можна буде поновити статус та соціальні виплати. Щоб контролювати перетин українцями польського кордону органи соціального страхування (ZUS) отримуватимуть від Прикордонної служби відповідну інформацію.


bottom of page