top of page

Українці за кордоном зможуть отримувати пенсію переказами через «Укрпошту»


Постанова передбачає відновлення виплат для українських громадян за кордоном, які в Україні отримували пенсію у готівковій формі.

Відтепер виплати можна буде отримувати у відділенні пошти за кордоном, якщо «Укрпошта» матиме технічну можливість здійснювати переказ коштів у країну перебування отримувача. Для отримання пенсії потрібно надіслати заяву поштою в порядку, визначеному Пенсійним фондом України.

Як оформити пенсію за кордоном?

Українці, які виїхали за кордон та досягли там пенсійного віку, можуть оформити пенсію дистанційно за допомогою вебпорталу електронних послуг Пенсійного фонду.

Для цього потрібно зайти на портал ( https://portal.pfu.gov.ua/ ) та обрати вкладку «Заява про призначення пенсії». Ознайомившись із інформацію на екрані, слід перейти за посиланням «Вхід».

Далі необхідно увійти до особистого кабінету за допомогою кваліфікованого електронного підпису (КЕП), а тоді виконати такі кроки:

  • у розділі «Щодо пенсійного забезпечення» обрати вкладку «Заява на призначення пенсії». Погодитися на дистанційне інформування, обравши спосіб отримання повідомлень про обробку заяви. Далі обрати «Продовжити» та вид пенсії, наприклад, «Пенсія за віком»;

  • заповнити анкету та надати згоду на передачу та обробку своїх персональних даних;

  • прикріпити скан-копії документів, перелік яких буде наведений перед формуванням заяви.

Після цих етапів на екрані з'явиться повна форма заяви про призначення пенсії. Внесені до заяви дані можна відредагувати, якщо потрібно. По завершенню всіх операцій, заяву треба підписати за допомогою КЕП та надіслати до Пенсійного фонду, натиснувши кнопку «Підписати та відправити до ПФУ».

Про стан обробки заяви та ухвалене рішення щодо призначення пенсії ПФУ повідомляє в обраний спосіб.


bottom of page