top of page

Українців у Польщі знову очікують зміни в умовах їхнього перебування в країні




1. Обов'язковий PESEL

Зміни у законопроекті передбачають те, що біженці з України будуть зобов'язані отримати номер PESEL .Powszechny Elektroniczny System Ewidencji Ludności (PESEL) - це одинадцятизначний цифровий символ, що ідентифікує фізичну особу. PESEL дозволить Вам скористатися соціальною допомогою, медичними послугами, отримати доступ до системи освіти і навіть заснувати власну компанію у Польщі. На цей момент його мають вже 1,4 млн українців, які приїхали до Польщі з початку повномасштабної війни. Біженці матимуть 30 днів, щоб подати заявку на PESEL.


2. Перетин кордону для українців буде спрощений

Міністерство внутрішніх справ Польщі пропонує запровадити рішення для полегшення перетину кордону біженцями з України. Проєкт передбачає поправку, згідно з якою довідка про тимчасовий захист даватиме право людині на багаторазовий перетин польського кордону без необхідності отримання візи. Також буде запроваджено правову основу для видачі такої довідки для дитини біженців з України, яка народилася на території Польщі під час тимчасового захисту.


3. ZUS контролюватиме виїзди українських біженців з Польщі Віднині не тільки прикордонна служба, а й ZUS та інші муніципальні установи отримають доступ до інформації про історію перетину кордону біженцями з України, зокрема дату кожного в’їзду та виїзду з Польщі. За словами МВС, це робиться для того, щоб запобігти випадкам незаконного отримання соціальних виплат та допомог людям, які вже виїхали з Польщі. А також будуть перевірятися права біженців з України на отримання допомоги на дітей, сімейний капітал опікуна та дофінансування перебування дитини в яслах.


4. Оплата за проживання в масових пунктах

З січня 2023 року біженці з України почнуть оплачувати проживання в місцях масового розміщення. Передбачається, що особи, які перебувають там понад 120 днів, покриватимуть 50% загальної вартості (не більше 40 злотих на день), а хто перебуває довше 180 днів – 75% витрат (максимум 60 злотих на день). Цей обов’язок не поширюватиметься на осіб, які через інвалідність, вік, важку життєву ситуацію, вагітність або необхідність догляду за дітьми не можуть працювати та заробляти гроші. 5. Компенсація за проживання дітей-сиріт Ще одна зміна передбачає, що за проживання українських дітей, які перед евакуацією до Польщі перебували в прийомних сім’ях або в дитбудинках, а в Польщі отримали тимчасового опікуна, виплачуватиметься компенсація в розмірі 40 злотих на день, з можливістю підвищення цієї суми в окремих випадках.



bottom of page