top of page

Minijob в Німеччині для українських біженців


Minijob – це так звана мінімальна зайнятість або ж короткочасне працевлаштування.

Цей формат зайнятості дає такі ж соцгарантії, що і звичайна робота. Але при цьому дозволяється не сплачувати податки (2% від заробітної плати сплачує роботодавець) та не відраховувати кошти на соціальне страхування.

Корисно знати: якщо ви зареєстровані в Joobcenter та отримуєте статус «безробітнього», для вас також є можливою робота з доходом до 520 євро. Ви маєте право на встановлену законом мінімальну оплату праці за годину в розмірі 12 євро брутто (станом на грудень 2022 року).


Таким чином, це цілком вигідний варіант не лише для українських біженців, а і для багатьох жителів Німеччини.


Ті, хто отримують базову допомогу по безробіттю Hartz 4 можуть поєднувати соціальні виплати та підробіток з доходом до 520 євро. Однак потрібно обов'язково повідомити співробітників агентства з працевлаштування (Agentur für Arbeit) про те, що ви влаштовуєтесь на Minijob.


Ви маєте право працювати не більше 14 годин та 59 хвилин на тиждень. Працюючи 15 годин на тиждень і більше, ви вже не вважаєтеся безробітним і позбавляєтеся права на отримання допомоги по безробіттю.


Яка це може бути робота? Часто потрібні тимчасові працівники в магазини, пекарні, кав’ярні та різні заклади громадського харчування, а також няні, кур'єри, фасувальники, прибиральниці тощо. Ви можете написати листа вашому особистому консультанту в Joobcentr та зробити запит на пошук роботи.


Важливо, якщо ви регулярно заробляєте більше 520 євро на місяць, ваша зайнятість вважатиметься не мінімальною Minijob, а середньою. У цьому випадку ви повинні сплачувати внески до фондів соціального страхування. Якщо ваш заробіток перевищив граничне значення незаплановано і це трапилося не частіше трьох разів на рік, ваша зайнятість все ще вважається мінімальною Minijob.


Наведемо приклад розрахунків. Одержувач Hartz 4 отримує додатково місячну зарплату в розмірі 520 євро за допомогою Minijob. З цього спочатку потрібно відняти неоподатковувану надбавку в розмірі 100 євро. Залишається 420 євро. Далі буде вираховано ще 20 відсотків (це ще 84 євро). 336 євро залишаються як зарахований дохід. Вони повністю компенсуються стандартною ставкою. І тому якщо сума соціальних виплат у вас була 502 євро, то тепер щомісячні виплати центру зайнятості становитимуть 166 євро (502 євро соц допомоги - 336 євро додаткового доходу).


Коли з'явиться додатковий дохід, розмір допомоги від центру працевлаштування скоротиться. Ви маєте право заробити в місяць 100 євро плюс 20% від додаткового доходу, що залишився. Все, що перевищує цю суму, буде відніматися з вашої допомоги (Arbeitslosengeld II). Наприклад, заробивши 520 євро, ви можете зберегти за собою 100 євро + 20% від 420 євро (520 євро мінус 100 євро), тобто всього 184 євро.


Якщо ж ви заробляєте від 520,01 до 1600 євро на місяць – у вас середня зайнятість Minijob. На відміну від мінімальної, середня зайнятість передбачає відрахування обов'язкових внесків у фонди соціального страхування. Ці виплати, зрозуміло, менші, ніж у найманих працівників з повним робочим днем. При цьому ви також набуваєте права на пенсійні виплати.


Але пам’ятайте, все індивідуально. Тому при виникненні запитань рекомендуємо за усіма деталями та уточненнями звертатися до особистого консультанта в Joobcentr.


bottom of page