top of page

Інтеграційні курси для українців у Німеччині


Українці, які приїхали до Німеччини та отримали посвідку на проживання, мають право безкоштовно вивчати мову та відвідувати інтеграційні курси в «Euro-Schulen». Вони складаються з мовного та ознайомчого навчального курсів та оплачуються Федеральним відомством з питань міграції та біженців (BAMF).

Інтеграційні курси – це інтенсивні заняття з німецької мови, які спрямовані на те, щоб іноземці могли швидко адаптуватися в новому суспільстві та почували себе комфортно у новій для себе країні.

Загальний інтеграційний курс складається з двох частин: мовного курсу та орієнтаційного курсу.

На мовному курсі ви можете навчитися висловлювати свої думки німецькою мовою, що суттєво допоможе вам у повсякденному житті. У магазині, на ринку, в аптеці, на прийомі у лікаря та під час пошуку житла. Ви також навчитеся писати листи німецькою мовою, що стане у нагоді при подачі документів та пошуку роботи. Наприкінці навчання вам потрібно буде скласти офіційний іспит «Іспит з німецької мови для мігрантів» (Deutsch -Test für Zuwanderer – DTZ).

Також програма курсу включає в себе орієнтаційний курс, де ви вивчатимете все про німецьку культуру та історію. Ви дізнаєтеся найголовніше про права, обов’язки та цінності, які регулюють проживання в Німеччині. Навчальний курс завершиться іспитом «Життя в Німеччині».

Мовний курс складається із 6 модулів по 100 навчальних годин. Перші 300 годин називаються базовим мовним курсом. Наступні 300 годин – розширеним мовним курсом.

Крім того, вам можуть запропонувати відвідувати спеціальні курси, на яких окремі теми розглядаються більш ґрунтовно. Наприклад, у Euro-Schulen можна відвідати Інтеграційні курси для батьків, де ви можете ознайомитися з німецькою системою освіти та місцевими видами дозвілля для дітей.

Також існують професійні мовні курси (BSK). На подібних курсах ви зможете отримати усі необхідні знання мови, щоб вийти на німецький ринок праці. Основна увага приділяється темам, пов’язаним із працевлаштуванням. Як писати заяву та проходити співбесіду, як спілкуватися з колегами та керівництвом на роботі. Це дасть вам змогу розвивати свій професійний рівень. Існують спеціальні курси професійної мови для роздрібної торгівлі чи виробнитства, для фахівців зі сфери охорони здоров'я, курси німецької мови для стажерів (для подальшого пошуку роботи) тощо.

Основні курси охоплюють загальні міжпрофесійні теми, пов’язані із працевлаштуванням. Залежно від вашого рівня володіння німецькою мовою – починаючи з рівня цільової мови A2 за Міжнародною європейською системою оцінки мовних знань (GER) до рівня C2.

Щоб взяти участь у професійному мовному курсі, ви повинні володіти німецькою мовою хоча б на рівні А1. Навчання на ньому також безкоштовне для біженців із України. Потрібно лише стати на облік на біржу працевлаштування (Agentur für Arbeit) або зареєструватися у якості безробітного. Ви можете взяти участь у професійному мовному курсі, навіть якщо вже знайшли роботу в Німеччині, але рівня знань німецької ще недостатньо.

Якщо після завершення курсів, ви не склали іспит, то ви маєте право на повторне проходження мовного курсу тривалістю до 300 навчальних годин. Передумовою для цього є складання заключного мовного тесту з підтвердженням недостатнього рівня володіння німецькою мовою. Для повторного проходження навчальних годин курсу необхідно подати заяву до відповідного регіонального відділу Федерального відомства.

Якщо мовна школа знаходиться від вас на відстані більше ніж 3 км, ви також можете подати заяву до компетентного регіонального відділу Федерального відомства (в Joobcentеr) на відшкодування витрат, пов'язаних з проїздом до місця проведення інтеграційного курсу. Для отримання дотації на плату за проїзд необхідно вказати вашу адресу проживання за пропискою та адресу курсів.






bottom of page