top of page

Університети, де українці можуть отримати освіту безкоштовно


Багато країн світу вже другий рік приймають українців та постійно впроваджують різноманітні програми для підтримки біженців. Велика частина програм стосується вищої освіти, підтримки науковців та вивчення мов для людей різного віку.

Список університетів, які допомагають українським студентам і науковцям на англомовній пошуковій освітній платформі Erudera. Цей список містить 70 пропозицій від університетів усього світу, враховуючи США, Австралію та Канаду. Зокрема, університети пропонують вакансії викладачам, консультаційні послуги, безкоштовне навчання та харчування.

1. До прикладу, латвійські університети продовжать підтримувати українських студентів і викладачів у наступному навчальному році. Уряд Латвії спрямував 688 тисяч євро на надання стипендій українцям для навчання та наукових досліджень до 31 грудня 2023 року. Українські студенти латвійських державних і приватних вищих навчальних закладів також можуть отримувати стипендію в розмірі 140 євро на місяць.

Наступний прийом заявок завершиться 15 вересня 2023 року. На сайті Study in Latvia є окрема вкладка для українців із таблицею університетів, що підтримують Україну, пропонують місця на курсах і в гуртожитках, однак її мають оновити до наступного навчального року.


2. Дуже схожа за змістом на Study in Latvia платформа Study in Czechia. На окремій для українців вкладці можна знайти інформацію про стипендії для студентів у різних вищих закладах, пропозиції для науковців та освітян, а також просто корисні посилання для життя українців у Чехії.


3. Проєкт із підтримки України Міністерства освіти та культури Фінляндії HERE Ukraine! пропонує безкоштовне навчання у трьох університетах прикладних наук: Haaga-Helia, Laurea та Metropolia. Це онлайн-курси тривалістю два місяці, по завершенню яких можна отримати сертифікат і використати його для здобуття ступеня бакалавра або магістра в українських університетах або інших університетах Фінляндії. Пропонують освітні напрямки з фізіотерапії, соціальних послуг, нерухомості та будівництва, туризму, а також курси медсестер. Деякі з цих занять розпочнуться в травні або ж восени 2023 року. Щоб навчатись безкоштовно, потрібно перебувати у Фінляндії під тимчасовим захистом. Під описом до кожного курсу є посилання на форму реєстрації.


4. Безкоштовне навчання українських студентів у Словацькій Республіці передбачає програма FreeStudent. Проєкт працює вже протягом 8 років за сприяння словацько-українського культурно-освітнього товариства. Програма має україномовний сайт, де одразу можна подати заявку на вступ, або звернутися до консультантів програми, які допоможуть брати навчальний заклад і спеціальність, оформити документи та підготуватися до вступу.


5. Польське національне агентство з питань академічного обміну NAWA пропонує українцям продовжувати здобувати вищу освіту у Польщі польською або англійською мовами. Крім того, на сайті агентства є інформація про фінансову підтримку та соціальні виплати українцям, психологічну та медичну допомогу, гарячі лінії та роз’яснення про Європейський паспорт кваліфікацій для біженців — документ, що підтверджує особу та отримання освіти, якщо українські документи були втрачені.

Також NAWA має освітню програму «Солідарні з Україною», в рамках якої польські університети допомагають українським навчальним закладам. Зокрема в освітніх заходах на кшталт обміну студентами та науковцями, участі у стажуваннях, семінарах, тренінгах або конференціях, розробці освітніх інструментів, проведенні спільних науково-дослідних робіт і підготовці наукових публікацій протягом усього 2023 року.


5. Гранти на безплатне навчання від UNICEF Ukraine

UNICEF Ukraine пропонує 5 європейських грантів для студентів, аспірантів і викладачів у вишах різних країн світу. Це щорічні гранти, які пропонуються всім країнам світу і мають дуже високі критерії відбору.


6. Програма міжнародних стипендій Chevening, що фінансується Міністерством закордонних справ у справах Співдружності та розвитку Великої Британії, вже завершила приймати заявки на навчальний 2023/2024 рік, але в серпні відкриє прийом заявок на стипендії на 2024 –2025 рік. Триває навчання один рік, після завершенн якого студенти здобувають ступінь магістра. Для участі у відборі бажано мати щонайменше два роки досвіду роботи або волонтерства, а головне — чітке бачення кар’єрного розвитку після навчання. Стежити за відбором і статусом вашої заявки можна онлайн.


7. Fulbright — програма наукових обмінів Сполучених Штатів Америки, що спонсорується Державним департаментом та керується Інститутом міжнародної освіти. Кандидати на вступ до програми мають володіти англійською мовою на достатньому рівні для професійного спілкування в англомовному академічному середовищі, мати диплом бакалавра на час призначення стипендії, тобто в серпні 2024 року, а також повинні повернутися в Україну на два роки після завершення терміну гранту.


8. Французька програма Eiffel Excellence Scholarship заохочує іноземних студентів до навчання в магістратурі та аспірантурі у французьких закладах вищої освіти. Взяти участь можуть магістри віком до 25 років та докторанти — до 30 років. Навчання відбувається англійською або французькою мовами, триває протягом року або двох на магістратурі, на докторантурі — рік. Кандидат на отримання стипендії звертається до французького вищого навчального закладу, якщо його профіль відповідає обраному напрямку навчання, університет надсилає анкету, яку необхідно заповнити та надіслати разом з іншими документами. Потім університет відбирає кандидатів та передає їхні досьє до Міністерства Європи та закордонних справ Франції, а міністерство відбирає кандидатів. Цього року набір відкривають восени.


9. Стипендії уряду Швейцарії Swiss Government Excellence Scholarships — програма також для магістрів і докторантів. Заявки кандидатів підлягають попередньому відбору дипломатичним представництвом Швейцарії. Потім формується короткий список, який оцінює Федеральна комісія зі стипендій для іноземних студентів (FCS), яка приймає остаточне рішення. FCS оцінює заявки на стипендію за трьома критеріями: профіль кандидата, якість дослідницького проєкту або художньої роботи та потенціал для майбутньої дослідницької співпраці. Набір починається на початку серпня.

10. Holland Scholarship — стипендія, що фінансується Міністерством освіти, культури та науки Нідерландів, а також кількома нідерландськими університетами. Студенти можуть здобути ступінь бакалавра або магістра. Щоб потрапити на конкурс, громадянство кандидата не має належати до Європейської економічної зони, кандидат має подати заявку на програму бакалавра або магістра з денною формою навчання в одному з нідерландських вищих навчальних закладів, які беруть участь. Також майбутній студент повинен не мати ступеня освітнього закладу в Нідерландах. Кінцевий термін подання заявки — 1 червня 2023 року.

Ось ще декілька корисних посилань для пошуку освіти за кордоном

ScienceForUkraine — це громадська група волонтерів-дослідників і студентів з академічних закладів Європи та всього світу, які допомагають українцям.

United for Ukraine — міжнародний проект, що виник за підтримки Google та Meta в перший день російського вторгнення. Ініціатива об’єднала освітян, юристів і програмістів, щоб оперативно допомогти людям, які тікають від війни в Україні. Платформа допомагає знайти житло та отримати юридичні консультації. До проекту залучено близько 150 волонтерів та 500 юристів. Програма пропонує вивчення мов для дітей та дорослих, а також курси підвищення кваліфікації.

The German-Ukrainian Academic Society — величезна база даних, де можна знайти чимало корисних посилань про навчання та підтримку українців у Німеччині та світі. Платформа містить інформацію про 749 організацій у 66 країнах.

bottom of page