top of page

Можливості для українських школярів у Європі

Оновлено: 22 серп. 2022 р.

Інформація буде оновлюватися


НІМЕЧЧИНА

УГОРЩИНА


БОЛГАРІЯ

1. Інформація про порядок прийому та навчання дітей та учнів дошкільного та шкільного віку з України в болгарські державні та комунальні дитячі садки та школи:


  1. Заявки на прийом і навчання дітей та учнів дошкільного та шкільного віку з України до болгарських державних і комунальних дитячих садків і шкіл подаються до 28 обласних управлінь освіти (РУО) в обласних містах країни.

  2. Заявки приймаються в офісі RDE або за адресою електронної пошти, вказаною на сайті RDE, на яку батько/опікун/піклувальник/представник дитини чи учня може подати онлайн-заявку на вступ до державних та комунальних дитячих садків та шкіл.

  3. На веб-сайті RDE видно: – зразок заяви від батьків/опікуна/піклувальника/представника дитини чи учня (додаток); – номер телефону експерта РДЕ, який вільно володіє англійською та/або російською мовами, який у разі потреби надасть додаткову інформацію щодо прийому та навчання дітей та учнів у державні та комунальні дитячі садки та школи.

  4. Направлення дітей та учнів дошкільного та шкільного віку з України на прийом та навчання до державних і комунальних дитячих садків і шкіл здійснюється після: – надано охоронний статус;– особистий номер іноземця (ПНФ) надано дитині чи учню, внесено до облікової картки батька/опікуна/піклувальника/представника дитини чи учня, якщо дитині чи учню не виповнилося 14 років. віку, або відповідно внесено до окремої облікової картки – для учнів старше 14 років.

  5. Зарахування дітей та учнів дошкільного та шкільного віку з України на навчання до державних і комунальних дитячих садків і шкіл може здійснюватися після: – дитина або учень направлена завідувачем РДО для прийому та навчання до відповідного дитячого садка чи школи;– до садка чи школи подано медичну карту дитини або учня згідно з вимогами МОЗ; – проведено співбесіду та направлено до певної дошкільної групи обов’язкової дошкільної освіти або до певного класу шкільної освіти, якщо дитина чи учень не має документа про закінчений клас, ступінь, ступінь освіти, згідно з Постановою № 3 від 06.04.2017 р. про умови прийому та навчання осіб, які шукають або отримали міжнародний захист (опубл., ДВ, № 32 від 21.04.2017 р.)

  6. Після зарахування дитини чи учня до певної групи садка чи певного класу школи директор забезпечує: – додаткове навчання болгарській мові як іноземній; – психологічний супровід у разі потреби, а також інші заходи щодо підтримки загального особистісного розвитку дітей та учнів, які навчаються у відповідному дитячому садку чи школі;– додаткова підтримка особистісного розвитку у разі потреби дітей та учнів, які навчаються у відповідному дитячому садку чи школі, у тому числі ресурсна підтримка дітей та учнів з особливими освітніми потребами.

2. Інформаційні сесії на тему освіти від Фонду ФАР

3. Підручники НУШ доступні для завантаження на сайті e-prosveta.bg


ГРУЗІЯ

Навчальний рік у школах Грузії розпочинається 15 вересня.

Для українських дітей є можливість навчатися за українською програмою в українських секторах, які відкриті у двох школах: у школі №41 у Тбілісі та у школі №20 у Батумі.

Прийом документів тривав до кінця липня.

Для запису дитини потрібні такі документи:

Переклад грузинською свідоцтва про народження дитини, завірений нотаріально

Копія першої сторінки паспортів батьків

Дані про попередню освіту (табель, витяг, лист досягнень тощо)

Для майбутніх першокласників ще 2 фотокартки 3*4.


Хто не встиг подати документи до кінця червня, може звернутися до школ з 1 вересня.


Тбілісі: школа № 41 ім. Грушевського, вул. Паліашвіли, 34.

(+995)591 94 98 84, (+380) 677 23 11 06 (Олена Кухаревська).


Батумі: державна школа № 20, вул. Петре Мелікішвілі, 125,

(+380) 503 55 88 08, batumiukrschool@gmail.com (Євгенія Блескун, Олена Ніколенко)

доїхати можна автобусами 6, 14 і 15

bottom of page