top of page
289424235_461323805822988_9160761887476597613_n.jpg

24 февруари 2022 година света се раздели. До и след войната в Украйна. Милиони хора от цял свят се отзоваха да помогнат на бежанците от Украйна да намерят спокоен живот и шанс за мирно бъдеще.

 

България е от първите държави приели бежанците. Пловдив се отзова на предизвикателствата незабавно и предостави възможност за подслон и работа в града. Работейки заедно с Фондация Юкрейн Съпорт и Реноватион както и с Почетният Консул на Украйна Димитър Георгиев, бизнесмени и доброволци, Община Пловдив успя да организира подслон и прехрана за пристигащи семейства.

В момента върви ремонт на бившата Белодробна болница, която стана като Втори Дом за десетки семейства. Покрай основната сграда има двуетажно строение, което може да се преобрази на Детски Център – занималня, в който децата ще имат възможност да учат, играят и забавляват докато техните майки търсят работа, ходят по интервюта и учат българси език.

 

За да помогнем с ремонта на този бъдещ Детски Център решихме да организираме изложба и аукцион на детски рисунки на Български и Украински деца. Рисунките са много различни и показват какво изпитва една детска душа преживяла войната и душа благословена от мирен живот.

 

Щастливи сме, музейна галерия "Димитър Георгиев" - Пловдив се включва в благотворителната изложба като дарява 27 творби от израелски творци. Тези автори са свързани с Украйна. Голяма част от тях са родени и завършили своето образование там. Имената на Иля и Тина Богдановски са познати в Тел Авив с това, че там основават графична школа към Дома на художника. Част от избраните творби са на техни бивши ученици и сегашни преподаватели със сериозна кариера в областта на визуалните изкуства. 

 

Творби на представените автори в благотворителната изложба са в музейни и частни колекции по света, включени са в редица изложби. Всеки може да разгледа изложбата от 12 до 25 юли в Народна библиотека "Иван Вазов" и да вземе участие в благотворителния търг на 26 юли. Веднага се отзова и украинска авторка и художничка Олга Верасен, която ще изпрати своите творби и рисунки от най-новата и книга за аукциона. Призоваваме неравнодушни и творчески хора да се включат и като дарители с техните творби и меценати със своятя подкрепа във този благотворителен търг. Целта на аукциона е да съберем 20 000 евро за външен и вътрешен ремонт на сградата на Детският Център – занималня и да го направим в най-бързи срокове до края на лятото.

Как да участвате в благотворителен аукцион?

01

Разгледайте изложените творби по-долу

02

Запомнете номера на картината, която искате да купите

03

Попълнете формата по-долу с номера

04

Ще се свържем с Вас, за да обсъдим подробностите

Благодарим ви за участието в благотворителния аукцион

bottom of page